Polski Klub Stereoskopowy › Forum › Stereoskopia › Produkty 3D › Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu?#1
Polski Klub Stereoskopowy    
Toggle Blocks .:: Strona główna :: Forum dyskusyjne :: Moje konto ::.
Menu główne

O użytkowniku

Witaj Nieznajomy

Pseudonim
Hasło

albo...
 Zarejestruj się
jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś...

Członkowie:
Ostatni: Meppys
Nowych dzisiaj: 0
Nowych wczoraj: 0
Wszystkich: 1148

Na stronie:
Użytkownicy: 0
Goście: 23
Roboty: 0
Zespół: 0
Zespół online:

Nie ma nikogo z zespołu online!


Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu?
Wyroby i przyrządy 3D (dostępne aktualnie) oraz opinie o nich i producentach
Idź do strony 1, 2  Następny
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona głównaProdukty 3D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Wt 29 stycz. 2013 22:36    Temat wiadomości: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Czy w przypadku wgrania oprogramowania SDM w połączeniu z CHDK (zgodnie z opisami które wiele osób bardzo dobrze zna: stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm ) i zastosowaniu go wraz z wyzwalaczem połączonym kabelkiem mini usb do tylko jednego aparatu (a nie do dwóch aparatów) może służyć jako wyzwalacz? Czy musi być podpjęte dwa aparaty aby ten układ zadziałał (zgodnie z dołączonym schematem )?
Pytam dlatego, ponieważ posiadam 1 aparat Canon A590. Nie mam jeszcze drugiego ale niebawem kupię. Wgrałem na próbę do tego aparatu w/w oprogramowanie , podłączyłem kabelek mini usb wraz z bateryjką 3V i stycznikiem i ....nic. Nie działa. Może coś źle zrobiłem.
Ci którzy posiadają spięte 2 aparaty na pewno znają odpowiedź na to pytanie, ponieważ łatwo jest im to sprawdzić odpinając jeden z nich i próbując zrobić zdjęcie tylko jednym aparatem- przy pomocą wspomnianego przycisku (wyzwalacza).
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 14:21    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Działa tak z jednym jak i z dwoma. Sprawdź poprawność podłączeń, albo bateria padłaUśmiech Przy takim wyzwalaniu migawki niezależnie czy są 2 czy jeden aparat działa to tak: 1 sposób: krótkie zwarcie-ustawienie aparatów, drugie krótkie zwarcie-wyzwalanie migawki. Drugi sposób: zwierasz obwód z baterią i nie puszczasz aż aparat(aparaty)ustawią się do zdjęcia, gdy chcesz wyzwolić migawkę puszczasz przycisk(rozwierasz obwód. Tak to działa u mnie przy takim prostym obwodzie jaki pokazałeś na obrazku.

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 20:36    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Próbuję z dwoma bateryjkami 1,5 V AAA (małe paluszki) w sumie 3V. Może to jest za mały prąd? Gdzieś czytałem że do usb używa się 5V.
A druga sprawa, czy po wgraniu oprogramowania SDM i CHDK z w/w strony trzeba coś jeszcze dodatkowo ustawiać w aparacie? Może to tutaj jest przyczyna. Może SDM trzeba jakoś dodatkowo skonfigurować?
I zauważyłem jeszcze coś takiego. Po wgraniu oprogramowania na kartę pamięci , przy podłączaniu aparatu do komputera poprzez kabelek usb - komputer nie widzi aparatu - czyli np. nie można zgrać zdjęć. Czy tak ma być?
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 22:10    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

co do prądu, nie pamiętam gdzie, ale chyba na stronach z programem CHDK był wykaz aparatów i zalecanych napięć, tylko nie pamiętam gdzie dokładnie. A czy karta pamięci którą używasz jest zabezpieczona czy nie? Ustaw jako zabezpieczona, bo inaczej aparat nie widzi softu z karty. Ja mam C540 , ale dla C590 powinno być podobnie.

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 22:17    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Aha, nie przejmuj się na razie napięciem, aparat musi widzieć soft z karty. Przy starcie aparatu przy prawidłowo zainstalowanym sofcie i zabezpieczonej przed zapisem karcie, na wyświetlaczu pojawi się logo nowego softu. Jeśli tego nie ma to aparat nie widzi oprogramowania.

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 22:22    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Karta jest zabezpieczona, aparat widzi oprogramowanie i.... dalej nie działa.
A jak wcześniej wspomniałem nie powinno się coś dodatkowo skonfigurować?
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 22:52    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Nie pamiętam żebym ustawiał coś w menu tego softu, a nie zamieniłeś biegunów baterii?

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 23:00    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Nie , baterie są ok! Myślę jeszcze nad jednym. Czy mam odpowiednią kartę pamięci. Mam kartę micro SD z adapterem na SD. Może to jest ta przyczyna?
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 23:03    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

jeśli aparat widzi soft to moim zdaniem wina leży po stronie wyzwalania migawki, czyli kabel bateria wtyczka

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 23:46    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

HURA!!!
DZIAŁA. Trzeba było jednak zwiększyć napięcie - zastosowałem 3 X 1,5V bateryjki i działa.
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Śr 30 stycz. 2013 23:54    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Gratuluję, połowa aparatu jest;)

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
marbc
Ogromna Gaduła
Ogromna Gaduła


Dołączył(a): Jan 22, 2013
Wiadomości: 25
Skąd jesteś: Rzeszów

PisanieNadesłano: Cz 31 stycz. 2013 10:28    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

DO PIOTRA
Mam do ciebie jeszcze takie pytania.
Czy istnieje możliwość sterowania zoomami dwóch sprzężonych aparatów przy pomocy tego przycisku/ wyzwalacza. Jeżeli tak to w jaki sposób.
Jak u ciebie działa fotografowanie z użyciem lamp błyskowych w tym tandemie.
Jak praktycznie ty fotografujesz, chodzi mi o ustawienie bazy (na oko? ok. 1/30 odległości od pierwszego planu?), czy faktycznie zmianiasz bazę przy różnych warunkach czy też jest ona stała? Przysłona - chyba maksymalna
w danych warunkach, czyli aparat ustawiony na preferencji przysłony?
Jakich programów używasz do dopasowania zdjęć i utworzenia stereopary?
Sory że tak dużo pytań na raz. Pytam akurat ciebie bo będę miał podobny zestaw sprzętowy jak Ty. A jeszcze jedno - w jakies pozycji ustawione są twoje sprzężone aparaty względem siebie, czy obydwa robią zdjęcia pionowe czy poziome?
Pozdrawiam Mariusz
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Cz 31 stycz. 2013 11:14    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

1.nie, przy takim połączeniu zoom ustawiany ręcznie, niezależnie dla każdego aparatu
2.robiłem takie próby, kilka fotek wyszło, ale pojawiają się opóźnienia i w efekcie każdy aparat robi fotkę w swoim czasie. Gdy nie ma ruchu w kadrze to może być.
3. jak widzisz baza jest stała, bo taki uchwyt;) oczy masz też na stałe prawda? 1:30 to zasada najlepszej stereoskopii, proponuję eksperymenty, sam najlepiej zobaczysz, Co do przesłony i czasu, to różnie, tak jak w fotografii, choć wiadomo że głębia ostrości powinna być na pierwszym miejscu, bo oko każdy plan widzi ostro. To jednak nie przeszkadza eksperymentować do woli ( w końcu to cyfra)
4. Stereophotomaker, czasami poprawiam oba zdjęcia przed składaniem w stereoparę w photoshopie
5.nie rozumiem pytania

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
Piernik
Maxi Gaduła
Maxi Gaduła


Dołączył(a): Jan 06, 2010
Wiadomości: 523
Skąd jesteś: Katowice

PisanieNadesłano: Cz 31 stycz. 2013 11:54    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Pozwolę sobie odpowiedzieć na dwa ostatnie:

1 StereoFotoMaker
stereo.jpn.org/eng/stphmkr/
lub rodzima produkcja Foto-3D 1.2
www.foto-3d.com.pl/programy.htm

2 Orientacja aparatów jest dowolna, tak jak w klasycznej 2D
Potrzebujesz pionowo to robisz pionowo jak poziomo to poziomo,
w przypadku dużych aparatów (body) dla zmniejszenia bazy która możne sięgać nawet 12cm, stosuje się orientacje pionową. Baza wtedy dla takiej konfiguracji prawie zawsze nie przekracza 7cm.

_________________
Pozdrawiam
Adam
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Fotogaleria
-Piotr-
Super Gaduła
Super Gaduła


Dołączył(a): Nov 02, 2011
Wiadomości: 73

PisanieNadesłano: Cz 31 stycz. 2013 12:10    Temat wiadomości: Re: Stereo Data Maker jako wyzwalacz dla jednego aparatu? Odpowiedz cytując

Piernik, nie jestem pewny czy o to chodziło w pytaniu o orientację, marbc odnosi się chyba do mojego uchwytu na aparaty i jak widać oba pracują zawsze w układzie pionowym.

_________________
-Piotr-
Powróć na górę
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Fotogaleria
Wyświetl wiadomości z ostatnich:   
Rozpocznij nowy temat   Odpowiedz na temat     |##| -> |=|     Forum - strona główna -> Produkty 3D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2


Skocz do:  
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich wiadomości
Nie możesz usuwać swoich wiadomości
Nie możesz głosować w ankietach
Na tym forum nie możesz załączać plików
Z tego forum nie możesz pobierać plików



Wszystkie znaki handlowe i marki są własnością ich właścicieli.
Komentarze wyrażają wyłącznie opinie ich autorów a nie administratorów tej strony, którzy nie odpowiadają za treści publikowane przez użytkowników.
Za treść i stan prawny zdjęć odpowiadają osoby je publikujące.
Interaktywny system PHP na licencji GNU GPL, Autorzy kodu, Polityka Prywatności